Co navštívit ve Vídni během výletu na jeden den nebo víkend

05. 10. 2019

Vídeň není daleko a proto rozhodně stojí i za krátkou návštěvu. Pokud si připravíte itinerář, stihnete památky v centru i během jednoho dne.

za víkend projdete většinu nejzajímavějších míst i s pověstnou vídeňskou kávou a sachrem. 

Pro výlet do Vídně se můžete rozhodnout impulsivně i na poslední chvíli jako já. Auto klidně nechte doma a vydejte se vlakem, já rád cestuji v business třídě RegioJet, cena 800 Kč je vyšší jen o dvě stovky, ale rozdíl v komfortu zásadní. Ve Vídni pak cestujte pohodlně metrem a tramvají, vyplatí se dvoudenní jízdenka za 14 EUR. 

Tramvají historickým centrem

Kdo není ochotný procházet se po svých, může využít okružní jízdy tramvají 5,3 km historickým centrem z ulice Ringstraße, se sluchátky na uších uslyšíte výklad o okolních památkách, z nichž většinu doporučujeme níže. 

Památky, které musíte ve Vídni navštívit

Schönbrunn Palace

Nejvzdálenějším od centra je barokní zámek Schönbrunn, metrem z centra asi 25 minut, nejlepší si ho zařadit na začátek nebo konec výletu. Předválečná císařská letní rezidence s velkou fontánou má v zahradách nejstarší ZOO světa a z vyvýšeného glorietu (altánku) úchvatný výhled na Vídeň (více info).

Hofburg Palace

Pokud nechcete opustit centrum, průvodci zmiňují čtyři nádherné památky krátce za sebou, které si z venku prohlédnete během hodiny. Začněte palácem Hofburg, který byl pro změnu zimní rezidencí Habsburské císařské rodiny a pokud mu věnujete pár hodin na návštěvu, uvidíte císařskou klenotnici a úchvatné Muzeum císařovny Sisi. (více info).

Museum of Natural History

Nedaleko Hofburgu najdete hned dvě muzea naproti sobě oddělené parkem s fontánou,  přírodovědecké, největší muzeum v Rakousku, ve kterém můžete strávit klidně celý den (více info) a uměleckohistorické s nejvýznamnějšími světovými díly, mimo jiné unikátní sbírku umění císaře Rudolfa II (více). 

Museum Mumok

Aby toho nebylo málo, přes ulici na Museumsplatz najdete Mumok, muzeum moderního umění s díly např. Picassa nebo Andy Warhola (více info). 

Vídeňská radnice Rathaus

Vídeňská radnice Rathaus je ještě o něco krásnější než naše pražská staroměstská, je obklopená parkem a na velkém prostranství se pořádají trhy i koncerty (více info). Nedaleko si můžete dát kávu v Jonas Reindl Cafe (popis najdete níže).

Burgtheater

Cestou od radnice Rathaus nebo od Parlamentu se můžete zastavit také v rakouském národním divadle, kde vás ohromí interiér úžasnými prvky francouzského baroka. 

Parlament a Epsteinův palác

Monstrózní budovu rakouského parlamentu na Ringstraße z roku 1883 asi celou obcházet nebudete, dovnitř se díky rekonstrukci podíváte nejdříve v roce 2021. Každou sobotu ale můžete navštívit přilehlý Epsteinův palác od stejného stavitele Theophila Hansena (více info).

Zámek Belvedere

Jen pár zastávek tramvají od centra stojí na Prinz-Eugen-Straße zahradní palác Belvedere, vystavěný Princem Evženem Savojským počátkem 18. století. Jedna z nejúžasnějších barokních památek v Evropě je zapsaná na seznamu UNESCO, za vidění stojí např. Rybník zrcadlení. (více o zámku)

Stephansdom

Katedrála sv. Štěpána směle konkuruje naší katedrále sv. Víta. Její věž si možná vybaví televizní diváci ze znělky seriálu komisař Rex. (více o katedrále). A než se k ní dostanete cestou se zastavte v hotelu Sachr. 

Karlskirche

Kousek od Karlsplatz najdete barokní kostel sv. Karla Boromejského (Google), fontána před kostelem má kouzelnou atmosféru. Cestou se zastavte třeba ve stylové kavárně Vollpension nebo se najezte v sedm minut chůze vzdáleném Naschmarkt.

Hundertwasserhaus

Výstřední dílo zatím není památkou, ale i tak původní dům pro sociálně slabé dnes láká turisty na křivolakou pestrobarevnou stavbu obrostlou stromy a popínavými rostlinami. A opět vám tu přímo v místě doporučím kavárnu.

 
Nakupování, káva a zábava: 

Hotel Sachr

Ne nadarmo se z hotelu a stejnojmenného dortu stal vídeňský symbol. Zastavit se v něm a vystát si frontu musíte, i kdybyste měli cukrovku. A stejně tak si musíte dát k dortu kávu nebo si nakoupit výslužku v přilehlém obchůdku. A když ne u Sachra, doporučím vám i jiná místa, která mě něčím oslovila.  

Naschmarkt

Než se vydáte do světoznámého food marketu poblíž Karlsplatz, rozhodně předem nejezte, protože ani hladoví nebudete vědět, co si dřív vybrat z neuvěřitelně široké nabídky jídel, něco takového jste u nás ještě neviděli. Ale nechte si místo na kávu ve Vollpension.

Vollpension

Po dobrém jídle z Naschmarktu se pohodlně rozvalte v úžasné stylové kavárně Vollpension, ze které dýchá tradice monarchie. Skvělé zákusky podávají servírky v tradičních uniformách, z reproduktorů se line dobová hudba. 

Kavárna Aida

Růžové kavárny jsou všudypřítomné na každém rohu. Asi nic pro chlapy, dámy se budou tetelit, růžové je tu všechno, i kelímky na kafe nebo toalety. Jednou to určitě za vidění stojí, ale budu doufat, že tenhle světový růžový mor nedorazí také k nám.

Jonas Reindl Cafe

Nedaleko radnice a parlamentu jsem dostal doporučení na stylovou vintage kavárnu. Co zvenčí vypadá jako moderní podnik, dohání uvnitř odřenými židlemi, koženou lavicí s dubovými stolky. Káva byla tak kvalitní, až byla na můj vkus dost nakyslá, někdo to ale miluje. (Google)

Der Wiener Deewan

Jste ve Vídni na jeden den? Pak si dobře rozmyslete, zda se najíte v Naschmarktu nebo ve Wiener Deean, protože pochybuji, že by tohle někdo zvládl společně. Prostředí sice neohromí, jídlo ale ano. Věřte, že pokud milujete pákistánskou kuchyni, tady si můžete dát co sníte. A aby toho nebylo málo, také zaplatíte jen kolik chcete. Většina lidí platila 5 €, my jsme zkusili 10 €, ale možná i to bylo málo, protože nadšené díky se nekonaly :-)

Zábavní park Prater

No a pokud přeci jen chcete vidět v úvodu zmíněný Prater a třeba se povozit na světově proslulém 65 metrů vysokém ruském kole, nasedněte na fialovou linku metra U2 a z centra jste za patnáct minut na místě.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce