Buko - film o koni, který je ale hlavně o lidech

20. 12. 2023

Zase jsem po delší době potkal film, který si chci poznamenat. A co je pro mě nebývalé, je český. Podle jména by měl být o koni, ale je především o životech lidí. 

Buko (2021) je kůň. Nikdo o něj nestál, ale přesto přišel lidem změnit život. Hlavní roli, která vlastně vůbec není hlavní, hraje Martha Issová a převyšuje všechny okolo sebe. Nepatří mezi moje favoritky, ale v postavě autistické dívky, zamilované do koně, je k sežrání a herecký výkon patří určitě mezi její životní. 

Skutečnou hlavní roli hraje, pro mě neznámá, Anna Cónová (77), ačkoli bych ji podle databází znát měl minimálně ze Zátopka. Zatrpklá vdova Jarmila znovu získává sebevědomí po smrti manžela (Miroslav Krobot), skvělá Petra Špalková dokonale vytvořila roli "milující dcery na pěst". 

A Buko? Nádherný kladrubský pašák vytváří prostor pro jednoduchou, ale silnou mezilidskou zápletku. Žádné převratné vvrcholení nečekejte, ale takové přece většinou není ani v běžném životě. Na konci budete rádi, že jste Buka viděli. A mě to překvapivě stačilo. 

Chcete, abych vám posílal informaci o novém článku?
Vyplňte svůj email:

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce