Game of Thrones, luxusní pohádka pro dospělé, která šokuje v každé sérii

26. 07. 2011

 Luxusní seriál z produkce HBO mi doporučil jednoho dne synovec, zamilovaný do čehokoli, co by se mohlo stát tisíce let před naší érou, ale konzumující to zásadně na výdobytcích naší doby - počítačích. Dodal první díl ke shlédnutí a já se okamžitě zamiloval. Všech existujích deset dílů jsem shltnul do druhého dne, vlastně spíš noci :-) a okamžitě získal chorobu ze závislosti. Mohl jsem vlastně být rád, že jsem nebyl trápen týdenním čekáním na každý nový díl, že jsem se o nové lásce dozvěděl až když byl všem dílům ámen. Netrvalo dlouho a zjistil jsem, že nemocný nejsem sám a naše choroba bude ukojena až za rok. A tak jsem začal pátrat dál.

Zážitku dominuje impozantní muzika, z každé noty i obrázku seriálu kape rozpočet 60 milionů dolarů na každou sérii, kterých, když filmový bozi v Hollywoodu dají, bude celkem 7. Sedm je totiž i románových předloh se stejnojmenným názvem, na pultech jich je zatím pět, v překladu čtyři. Autorem je pro mě naprosto neznámý George R. R. Martin, který právě v posledních dnech začal prodávat páté pokračování s názvem Tanec s draky.

O sáze

A Song of Ice and Fire, neboli česky Píseň ledu a ohně, je slavná knižní fantasy sága amerického spisovatele George Raymonda Richarda Martina. Celá sága ještě není dokončena, prozatím jí tvoří čtyři z plánovaných sedmi knih. Dílo již vydané obsahuje knihy A Game of Thrones (Hra o trůny; 1996), A Clash of Kings (Střet králů; 1998), A Storm of Swords (Bouře mečů; 2000) a A Feast for Crows (Hostina pro vrány; 2005). Svazek v pořadí již pátý - A Dance with Dragons (Tanec s draky) má vyjít do prodeje 12. července 2011.

Píseň ledu a ohně se řadí k literární fantasy, přestože přitom záměrně odporuje mnoha pravidlům definujících tento žánr. Celý příběh se totiž sice odehrává ve fiktivním světě a je zařazen do pro žánr klasické fantasy typického pseudo-středověkého prostředí, avšak ony skutečně "fantasy" prvky zde ve skutečnosti hrají mnohem menší roli než v jiných klasických dílech žánru. Magie zde není na denním pořádku, jako například ve světě Pána prstenů J.R.R. Tolkiena, nýbrž to jsou pro zdejší postavy síly zpravidla stejně záhadné, jako by byly v našem světě.

Místo kouzel a kontrastů různorodých mýtických ras se zde vyprávění soustřeďuje spíše na složité mezilidské vztahy a politické intriky. Celá sága se totiž velmi striktně vyhýbá rozdělování jejích aktérů na černobílé tábory dobra a zla, což je jinak dalším klasickým prvkem fantasy. Martin sice celý příběh píše v r-formě (tedy ve třetí osobě), zároveň ale z omezeného pohledu vždy jedné z hlavních postav. Právě proto je Martin velmi proslulý výborným vykreslením jednotlivých charakterů, které lze ve výsledku jen velmi zřídka označit za vyloženě "dobré" či vyloženě "zlé". Dalším ikonickým prvkem Martinova psaní jsou velmi nečekané a šokující dějové zvraty a absence jakýchkoliv zábran v likvidaci hlavních postav. Čtenáři Písně ledu a ohně už jsou proto jednoduše navyklí tomu, že v jejich oblíbených knihách může zemřít naprosto kdokoliv a naprosto kdykoliv.

Sága Písně ledu ohně je dnes známá takřka po celém světě. Jednotlivé knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a ve Spojených jich bylo dohromady vydáno na čtyři a půl milionu kopií, celosvětově pak přes sedm milionů. Všechny knihy získaly nejrůznější literární a fantasy ocenění, Bouře mečů například obdržela jednu z nejprestižnějších sci-fi a fantasy cen Hugo Award.

Nástin příběhu

Jak už bylo řečeno, příběh Písně ledu a ohně se odehrává ve fiktivním světě, převážně pak na jednom konkrétním kontinentu zvaném Západozemí (v kontextu zemské geografie často přirovnávaném k Severní Americe). Celý tento svět je pak velmi specifický například tím, že jednotlivá roční období zde trvají třeba až celé roky či desetiletí.

Knihy postupně odkrývají historii tohoto kontinentu, který kdysi dávno osídlilo sedm království, z nichž každé chtělo vládnout těm ostatním. Až o mnoho let později jsou všechny tyto královské rody sjednoceny Aegonem Dobyvatelem z rodu Targaryenů, načež právě Targaryenové pak vládnou Západozemí dalších tři sta let, než jsou svrženi při občanské válce zvané Robertova rebelie, na konci níž na Železný trůn Sedmi království dosedá právě Robert z rodu Baratheonů.

Samotné knihy pak sledují tři příběhové linie, čehož jsme si mohli všimnout už v seriálu. Jednak jsou to události uvnitř samotných Sedmi království, kde Robert po úmrtí svého pobočníka žádá o pomoc starého přítele lorda Eddarda Starka, čímž se rozplétá složité spiknutí proti králi, druhak pak na severu, za mohutnou ledovou Zdí, která má Západozemí chránit před prastarými nadpřirozenými postavami z ledu, známými jako Bílí chodci či "Jiní".

Třetí dějová linie zachycuje dva potomky posledního Targaryenského krále, kteří žijí ve vyhnanství na barbarském Východě a plánují návrat do Západozemí a znovuobsazení Železného trůnu svým rodem.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce