Jak mě Microsoft opět donutil k hlubokému opovržení

18. 10. 2016

Už je to dávno, co jsem nesnášel Windows. S vyjímkou Nokia jsou mi značky v elektronice více méně ukradené. Některé jsou mi ukradené více, jiné méně. Některé mi vyhovují, do jiných bych kopnul. Žádná mě ale ještě nikdy nestála za to, abych ji začal nenávidět, vždycky jsem si myslel, že je to zavrženíhodný pocit, jaký si nejspíš nezaslouží ani zločinec, natož beztvará nenažraná firma.

Vytáčí mě ale do běla, když mi některá značka přidělává práci nebo starosti. Takový byl Windows. Takový byl Symbian v Nokia. Takový je stále Android. Microsoft jsem až do verze Windows Vista považoval za břídily, jejichž úspěch jsem nikdy nechápal. Pak přišly sedmičky a já byl rád, že mám konečně systém, nad kterým nemusím přemýšlet víc, než je obvyklé. A s příchodem Windows Phone jsem sám sebe dokonce přesvědčil, že mám Microsoft rád. Zásluhu na tom mělo samozřejmě modré finské logo, ale i tak se mi všechny nové verze líbí. Jenže jen líbí, ale nefungují.
 
Aktuálně jsem už delší čas ve stavu, že dostat hodinku s vývojáři Windows 10 nebo dokonce s vedením, bude to dost možná poslední hodinka na svobodě, protože jsem si jist, že moje horkokrevná povaha by mě spolehlivě dostala do stavu, že bych snad někoho z nich praštil.

Všechny kecy Satya Nadelly považuji za slepotu a neschopnost vládnout tak velké firmě. Lže nám i akcionářům, a možná i sobě.

Jakým fušerským způsobem probíhá vývoj v “novém” Microsoftu, jak neskutečně špatně je odvedená práce na Windows 10 v počítači i na mobilu, mi fyzicky ubližuje a stresuje mě. Na mojí práci nikdy nezáviselo duševní zdraví 400 milionů uživatelů a jsem si jist, že pokud ano, choval bych se podle toho.
 
Microsoftu je ale duševní zdraví jeho 400 milionů zákazníků u zadku. Svým zbrklým vedením zabíjí mě i Microsoft. A také své služby. Nokia. I Windows. I OneDrive. I Skype.

Seznam špinavých neschopností Microsoftu

Spíše pro sebe, až to tady budu číst za rok, si shrnu jen několik vybraných chyb Windows a přidružených služeb v říjnu 2016, tedy tři roky od zahájení vývoje, rok a půl po jeho uvedení, po velkém výročním update, kdy už nemá nárok na větší chyby. Třeba jednou budu mít příležitost někomu zodpovědnému minimálně plivnout do obličeje. Protože jen to si zaslouží.

  • Lumia 930 dodnes nemá opravené duální mikrofony ve Windows 10
  • Lumia 930 do dnešního dne nefotí s Windows 10 tak, jako fotila s WP8.1
  • Všechny telefony jsou pomalejší než WP8.1, levnější modely jsou na hranici použitelnosti, připomínají dýchavičný Andorid.
  • Facebook a Messenger jsou dvě nejhorší aplikace, jejichž běh jsem v životě viděl. A výmluvy na jejich autora nezaberou, na vině je Windows 10. Pozorovat rychlost spouštění Messengeru na Androidu z Číny za 2500Kč je k pláči. A nebo na velkou ránu do nosu.
  • Windows 10 naprosto nepravidelně synchronizuje kalendář a naprosto tím ohrožuje mojí produktivitu, v poslední době navíc uživatelé hlásí mazání záznamů z mobilu starší tří měsíců. Bez možnosti řešení.
  • Navigace Mapy je naprosto nevyzpytatelná služba, která funguje různě v různých verzích, ale v jednom se shodne, nikdy ne ideálně. Jednou nechytá GPS, jindy ukazuje polohu o kilometr jinde a nakonec nefunguje ani hlasová navigace a my abychom na soukromém webu hledali řešení. Vždyť jsme přeci nezajímavé Česko, mimochodem jedna z posledních bašt Windows Phone s tržním podílem k 10%.
  • A když jsme u lokalizace, zmíníme Cortanu. Nejen že Česko Microsoftu nestojí za lokalizaci, ale ani není schopen uvolnit z ní služby na ní nesmyslně závisející, jako je např. extrémně žádaný noční režim. Nu což, jsme Česko, ale Cortana nefunguje skoro nikde. A tam kde funguje, je pro běžného uživatele téměř k ničemu ve srovnání Google Now. Hlavně že umí předpovídat výsledky fotbalových zápasů.
  • Eskapády se Skype už člověka mohou dovést jen k myšlence, že ho chce někdo zničit jako Nokia nebo Lumia. Přesunout do něj měsíc před spuštěním integraci SMS a odložit tak očekávanou službu propojení s PC na neurčito byla ubohá nekoncepčnost, stejně jako předchozí integrace do SMS. Zákazníci už netuší, kde ho zrovna najdou integrovaný a jak bude fungovat za měsíc a proto se v říjnu 2016 po všech peripetiích jmenuje ve veřejné verzi Skype Preview. Hanba, chce se mi doslova zvracet.
  • Systém není schopen spolehlivě zálohovat fotografie na OneDrive. Jednou ano, podruhé ne, jedna verze zkazí, co druhá napravila. Synchronizace s Androidem a iOS překvapivě funguje. Kde je tedy chyba?
  • Každý nový update mi smaže originální ovladače touchpadu od Dellu na tři roky starém prémiovém XPS. Je mi úplně jedno, proč se to děje, ale s Windows 8 se to nikdy nestávalo. Na novějším modelu XPS jsou ovladače vestavěné do Windows a díky tomu jsou nenastavitelné a pravidelně procházejí nespolehlivou úpravou citlivosti. Ani jeden ultrabook tedy není ve stavu v jakém by měl být.
  • Ve Windows 10 je streamování do Chromecast peklem. V průběhu sledování filmů dochází k pádům, sekání a vrcholem jsou samovolné restarty wifi routeru, které způsobuje překvapivě jak jinak, než Windows 10. Takže si pouštím filmy z Windows 8.1. Normální? Na zabití.
  • Nikdy ti nezapomenu uvedení Lumia 950, nikdy nezapomenu, že jsi prodával mobil, který netelefonoval a aby toho nebylo málo, trvalo více než tři měsíce, než začal. Nezapomenu na nekonečné čekání na signál GPS, nezapomenu na restarty po přijetí hovoru, nezapomenu na půlroční nefunkční Bluetooth.
  • Nikdy ti nezapomenu zrušení prototypu Nokia McLaren, který byl jedinou slušnou věcí, která pod tvým vedením mohla vzniknout a oživit prodeje, které byly a jsou zoufalé jen kvůli tvojí neschopnosti.
  • Vrcholem drzosti je synchronizace kontaktů do Outlooku. Od úprav v září 2016 se některým uživatelům běžně ztrácejí kontakty a web Outlooku hlásí chybu zabezpečení při pokusu o login. Podpora Microsoftu má jedinou odpověď: “Na naší straně je vše v pořádku”. Je velmi frustrující přesvědčit uživatele iPhone, aby využíval Outlook namísto iCloud a pak mu ručně nahrávat rychle kontakty, protože z úložiště Microsoftu zmizely beze stopy.
  • A jedna osobní: Microsoft EDGE vytrvale od výročního update devastuje neznámou chybou naše mobilní verze webů, ačkoli to žádný jiný prohlížeč nedělá dokonce ani na Windows 10 Mobile.

Když jsem si to tak pěkně shrnul, mám vztek ještě větší. A to jsem si jist, že průběžně budu doplňovat věci, na které jsem si právě nevzpomněl. Cítím se bezmocný. Windows 10 mi vyhovuje graficky a žádný jiný systém ne. V počítačích v podstatě navíc není jiná volba, jen trpět. Pokud jste vsadili část své kariéry na Microsoft jako já, soucítím s vámi.
 
Microsofte nenávidím tě. Z duše, jak jen člověk může nenávidět nehmotnou virtuální identitu. Nejen, že od tebe uteču jako Radek Hulán, ale ještě tvoji neschopnost vykřičím do světa. Jsi hnusný, neschopný a sobecký a já k tobě cítím snad až lidské opovržení.
 
Moc si přeju, aby jsi zhynul s ostudou, jakou jsi sám zařídil Nokia, která se narozdíl od tebe provinila jen tím, že zaspala dobu.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce