Komentář druhý: Windows 10 jdou naproti uživatelům, proto jsou krokem zpět

07. 02. 2015

Celý víkend jsou servery Microsoftu vytížené, první tisíce odvážlivců stahují z programu Windows Insider technický náhled představeného systému Windows 10. Také jsem jako správný Microsoft nadšenec stahoval. Moje pocity jsou hodně rozpolcené a proto píšu v tomto týdnu už druhý osobní názor, který se rozhodně většinovým uživatelům nebude líbit.

Davy jásejte, Microsoft podlehnul tupým sekretářkám, zabržděným nepřizpůsobovým tatíkům a remcalům. Z překrásných Windows 8 vytvořil přebarvené sedmičky ovladatelné myší a narouboval je na mobil.

  • Windows 10 jsou stále nekonzistentní
  • Windows 10 jsou kočkopes kdesi mezi Windows 7 a 8
  • Windows 10 na mobilech budou o mnoho hůř ovladatelné
  • Windows 10 budou masy milovat

Zatímco se během konference celý MS svět radoval a výskal radostí, s každou přibývající minutou mé nadšení chladlo a k bodu mrazu pokleslo během představení Windows 10 pro mobilní telefony. Řádně zamražený jsem zůstal i po včerejší instalaci pokrokového systému na počítač a jako sněhulák se zřejmě budu potácet za několik dní, nejpozději týdnů, až vyjde testovací verze pro mobily.

Proč jsem během teplé zimy omrznul?

Asi budu jeden z mála, kdo trpí chladem, masová většina si zřejmě bude užívat teplé zimy a těšit se na žhavý rok 2015. Windows 10 se budou líbit všem, kteří dodnes spílali současným Windows 8 v mobilech i na počítačích. Geniálně jednoduché a graficky nádherné Windows 8 jsou zdevastovány na půl cesty k Windows 7.

  • Zbytečná nabídka Start je jen horší zmenšenou plochou z Windows 8
  • Krásné Metro aplikace zavřené zpět do oken
  • Nepřehledný seznam aplikací
  • Rozbalovací ("hamburgerové") menu v levém horním rohu aplikací
  • Přesunutí adresního řádku v prohlížeči zpět k hornímu okraji
  • Barevné omalovánky, ikony v Průzkumníku i Nastavení vytvořené zřejmě v Malování
  • Odstraněné rychlé přepínání aplikací tahem z levého okraje
  • Odstraněný vysouvací pravý nástrojový panel, nahrazený naprosto zbytečným Oznamovací centrem
  • Překážející vyhledávací pole v dolní liště spojené s Cortanou, která ještě roky nebude fungovat v polovině světa a jenž si dokáží skrýt jen vyvolení
  • Rozhraní pro tablety opět většina lidí nebude používat
  • K tomu všemu vykukují na každém rohu ze systému staré aplikace z Windows 7, část programů je možné odinstalovat moderně výběrem z nabídky, pro původní se ale stále otevírá Správce programů. To se ale jistě ještě zlepší, stále jde jen o Preview. Ale ne zcela, staré aplikace zůstanou alibisticky v systému.

Gratuluji vám, zpátečníci, Microsoft naslouchal a vrátil Windows o roky zpět. Přesně do místa, kde měl začít Windows 8, na půl cesty.

Windows 10 pro mobilní telefony

Stejná, pro mě ještě hrůzrostrašnější, pohádka bude následovat o mobilech. Geniálně jednoduchý Windows Phone už druhý rok Microsoft upravuje pro Androidí ovce. Postupně ustupuje od filosofie, kterou kdysi citlivě navrhnul s ohledem na budoucí stále větší displeje. I ve vlastních aplikacích přesunuje ovládací prvky k hornímu okraji jen proto, že je tam masy očekávají. Podléhá omalovánkám, průhledným dlaždicím a tapetám pod nimi, namísto aby se věnoval prosazení a doplnění funkcí i hardware tam, kde opravdu chybí.

Ovce mohou začít blaženě bečet. Namísto tří teček pro menu, nepochopitelně umístěných v horním rohu Androidu, dostanou ve Windows tři čárečky vlevo nahoře, adresu do prohlížeče mohou opět zadávat se zalomeným prstem pod samou horní hranu displeje, téměř všude zřejmě zmizí dolní nástrojová lišta s ovládacími tlačítky. To vše vyvedené v jemných linkách a citlivých barvičkách, jako by z Google vypadly.

O mobilních Windows toho ještě nevíme dost, představení bylo jen krátké a náznakové a já se modlím k Redmontským bohům, že si i přes tlak trhu a obavy o přežití udrželi co nejvíce odvahy a rozumu. A začnu se učit nový úchop telefonu, abych dosáhl po celé výšce displeje.

Propojení aplikací v ekosystému

Jen několik hodin před uvedením Windows 10 jsem shrnul své obavy v nabroušeném komentáři Windows 10 je poslední východisko z velkého průšvihu, dál už čekat nebudeme. Zatímco si umím předem živě představit reakce na tento článek, první se setkal s celkem souhlasnou odezvou.

Některé úvahy Microsoft cítil stejně a přizpůsobil se jim. Například jednotné XBOX centrum s živým textovým i hlasovým chatem umožňující hrát v multiplayeru a streamovat hry mezi zařízeními jistě posunou platformu o kus kupředu. Sjednocené aplikace zřejmě podnítí vývojáře k větší aktivitě, jistě neponechají trh s 1,5 miliardou počítačů napospas a těžit z toho bude i mobilní verze. Skype se opravdu stane hlavním komunikačním protokolem celého ekosystému. Hudba bude ukládaná do OneDrive zdarma a zjednoduší se její prodej.

Není to sice ještě na jedničku, ale snad dojde na má slova a vytvořená nabídka propracovaných služeb převáží nad vzhledem systému. Pak možná i já podlehnu hlavnímu sloganu Microsoftu a začnu jeho produkty nejen potřebovat, ale i milovat.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce