Mor v rodině se šíří, iPhone doplněný Samsung S6 EDGE zabíjí hřebíčky do rakve Microsoftu

07. 10. 2015

Windows Phone u nás doma prohrává na celé čáře, jeho záchraně ani táta nepomáhá, nechává se požírat konkurencí. A žádné růžové vyhlídky do budoucna nejsou v dohledu. 

Jak děti přestávají poslouchat své rodiče, končí nastolená domácí politika. Nejdříve rozhodujete o všem. O kočárku, o plenkách, o zájmových kroužcích, o oblíbených značkách. Rozhodnete mezi Playstation nebo XBOX, vyberete televizi Sony nebo Samsung, kupujete nejvhodnější značku notebooku nebo tabletu. Vybíráte vhodný mobil pro dítě i pro teenagera a s ním určujete budoucí preference operačního systému.

Pak přijde období vzdoru. Narazíte, pokud jen jednou upřednostníte rozum před oblibou, praktičnost před cenou nebo jen vlastní názor před většinovým. Pokud má celá škola Playstation, můžete prosazovat XBOX od rána do večera. Jestli je vrcholem prestiže ošoupaný iPhone před novotou se lesknoucí Lumia 930, vynaložíte nelidské úsilí udržet smečku pohromadě.

Jednoho dne se rozsype vaše autorita jako domeček z karet. Buď podlehnete jako milující rodič, nebo ztratíte vliv na rozhodování v okamžiku prvního nákupu "za své". Zvýšené kapesné, první výplata z brigády nebo první skutečně vymodlený dárek k narozeninám či vánocům.

První iPhone jako černá ovce

Ve velké rodině je rozpad vlivu pozvolný a nenápadný. První iPhone mezi všemi Lumiemi působí jako černá ovce. Vzdorovité děvče však nosí zastaralý model jako svátost a podporována všemi kamarády vytrpí každý rodinný štípanec a klidně dobíjí i dvakrát denně. Hlavně, že je "in". Zaseje však nenápadné semínko odporu, klíčící pod povrchem a živené každou chybějící aplikací na Windows Phone, každým obdivným vzdechem kamarádek, každým odeslaným videeem na Snapchat.

Sejde se rok s rokem, Nokia mizí z regálů stejně rychle jako šednou vzpomínky na její prestiž. První modely Microsoft jsou pro smích ve škole i v práci. Aplikací jako by bylo méně než barevných krytů. A v ten den se doma objeví naleštěný a krásný iPhone 5S. Malý, prestižní kus kovu s dobrou výdrží baterie, nízkou váhou v kapse, o to však větší mezi sourozenci. Dvě děvčata si tiše notují v pokojíčku, snadno sdílejí příspěvky na Facebooku, hrají nejnovější hry a vyměňují si obdiv kamarádů. Rozvrat se šíří jako mor.

Týdny plynou. Na výlety se náhle berou dva typy dobíječek, bílé kabely se míchají s černými. Nabíjejí se nejen mobily, ale i tablet. Nejmenší slečna nemá notebook, k vánocům jí přinesl ježíšek vysněnou velkou placku. O operačním systému nemá ponětí, nerozlišuje dlaždičky od ikonek, netrpí předsudky, dobře však ví, že beztvará postavička Pou se dá nainstalovat jen do zadrhávajícího se tabletu a v mobilu Lumia chybí. Stejně jako Furby. Odporná plyšová skřehotající příšerka rodí miminka jen ve spolupráci s tabletem, protože její barevný a krásný mobilní telefon Lumia ho neumí ovládat. Nechápe proč, když kamarádky svého Furbyho krmí mobilem i pod lavicí ve škole.

Poslední křeč Windows Phone

Přichází vánoce 2014. Nejstarší syn je pilířem rodinné důvěry v Nokia. Ve Windows Phone. Je oporou táty, rozpolceného snahou vyhovět dětem tím nejlepším a současně nejžádanějším. Hrdě vybaluje pod stromečkem Lumia 930. Nedbajíc na smích kamarádů ani rýpance sester předvádí vybledlou slávu Nokia na zářivě oranžovém krytu. Pořizuje první fotografie legendárním fotoaparátem Carl Zeiss a nedbá kyselých úsměvů při srovnání s "neznačkovými" snímky z iPhone naprosto srovnatelné kvality. Přežije i dvě reklamace výrobní vady displeje a drnčícího vibračního motoru prémiového modelu.

Samsung na scéně

Ale pak přichází Samsung Galaxy 6 EDGE. Nahlodaná důvěra, konec milované značky Nokia, nenáviděný Microsoft a především láska v design ho odvádí do náruče korejců. Nic nepomohou nadávky na zadrhávající Android systém plný novot ani odpor ke Google, Nokii je definitivní konec.

A tak doma sedíme v nové sestavě, kopírující multinárodní svět. Manželka trpělivě čeká na zázrak, jen nevím, zda se modlí v můj zdravý rozum, nebo v probuzení Microsoftu. Příliš času však nemáme ani jeden, obdivně pokukuje po unikátních zaoblených hranách synova telefonu, naučená ode mě mít po léta vždy to nejlepší.

Ani nejmladší dcera nedává Microsoftu mnoho času. Nemá ponětí co je Android nebo Windows Phone, nebude však dlouho trvat, než dá otci při nákupu nového dárku jasně najevo, že jí nedostatek her prostě nebaví.

Brzy ale i já pošlu Microsoftu vzkaz, že chci pro svou rodinu to nejlepší. Že mám příliš životních starostí, než bych bojoval s větrnými mlýny a stále čekal, až v Redmondu někdo pochopí, že už je boj dlouhý a vyčerpávající. Brzo vezmu svou rodinu zpět pevně do rukou a sjednotím ji pod jednou značkou, nabízející sdílené rodinné nákupy nepřeberného množství aplikací, her, hudby a multimediálního obsahu, prémiový design i prestiž. A především stabilitu, jistotu a klid.

Trpělivosti už mnoho nezbývá. Vlastně žádná. Buď tou značkou bude okamžitě Microsoft, nebo kdokoli jiný.

P.S. Některé mobily jsou smyšlené, rozhodně však nejde o podobnost čistě náhodnou.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce