Obytňákem po Španělsku a na Gibraltar

22. 06. 2023

Tak jsem si konečně vyzkoušel krátkou dovolenou v obytňáku. Míšu cestování v mini obýváku a ložnici dohromady moc nevzalo, ale já jsem nadšený. Jen teď sehnat parťáka, kterého to taky bude bavit.  

Letos jsem se absolutně nadchnul pro cestování v krabici na kolech. Aniž bych strávil den v obytňáku, vysnil jsem si VW California se stanem na střeše, ale nebyl bych to já, abych si auto nepředstavoval trochu jinak. A tak jsem se rozhodl, že musím otestovat všechny varianty. 

Takže jsem nelenil a objednal auto v dalekém Španělsku, které je pro mě už mnoho lete zemí zaslíbenou. Pěkně letecky do Malagy a pak už po vlastní ose po kempech nebo taky na divoko. Ten můj uličník mi jaksi zapomněl oznámit, že má ve stejném termínu koupenou dovolenou v Egyptě, takže se v polovině vracel domů sám, aby o 24 hodin později už ležel na pláži na úplně jiném kontinentě. 

Z celé dovolené stojí za zmínku především návštěva Gibraltaru, přechod přes hranice do britské kolonie po letecké ranveji je úsměvný, šplhání na vrchol, odkud je vidět Afrika, už méně. My jeli lanovkou, sedm minut za 4 tisíce pro dva :-(. Dolů jsem se statečně vydal pěšky, viděli jsme úžasnou krápníkovou jeskyni, napadla mě opice a ze sky vyhlídky jsem dostal závratě. Asi si umíte představit, v jakém stavu jsem ty kilometry chůze ve vedru absolvoval, dole jsem byl těsně před kolapsem. 

Druhý zážitek je motání se v horském městečku Gaucin, které je stavěné přibližně pro mopedy, navigace se ale usnesla, že nás tudy protáhne. Když nám došlo, že jsme v pasti, bylo pozdě, jízda uličkami, kde se obě zrcátka otírala o zdi domů, couvání a otáčení se šestimetrovou obludou se stalo mým nejhorším řidičským zážitkem v životě. Jako u každého šíleného zážitku, i tenhle se teď hodí jako skvělá historka do hospody, ale vidět vyděšeného Míšu, jak ani nedutá a jen se modlí, zda uličkami obludu protáhneme, se nezapomíná.

Druhou půlku jsem strávil v autě sám. Divný pocit, courat po pobřeží, nocovat na plážích a vyhlídkách a promluvit sotva s obsluhou v Merkadonce, jak jsme okamžitě přejmenovali lokální supermarket, který nás oba uchvátil svojí nabídkou teplých jídel, křupavého pečiva, vlastnoručně stáčeného pomerančového freshe a mnoha dalších dobrot.

A když už jsme byli ve Španělsku, nakoupili jsme limitovnou edici IQOS ILUMA OASIS a hromadu příslušenství :-), koukněte se na video.

Cestování v obytce je super, když máte někoho, kdo s vámi tenhle styl dovolené sdílí, osamocený by člověk musel být hodně velký poustevník. Tahle část Španělska mě úplně neuchvátila, viditelně byla staletí pod vlivem muslimů, architektura je jednotvárná, naprosto nepodobná jak si Španělsko člověk představuje. Takže se těším po prázdninách, kdy se letí s rodinkou na klasickou válečku u moře nedaleko Barcelony do Saló.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce