Pane, k legendám se nečuchá! Winnetou 2016 je smělá německá opovážlivost

29. 11. 2016

Aktualizováno o komentář k filmu na konci článku.
Dotýkat se legend je vždy vrcholná opovážlivost. Amíci to dělají pro peníze, Němci evidentně z nostalgie. Nové zpracování Vinnetoua bude mít pěkně složitou cestu k divákům. Má vůbec šanci uspět? 

Prvně si zvykejme na nový název. Sahat na legendy se nemá ani podle vlastníků práv Karla Maye a proto německý soud zakázal, aby se nový film jmenoval jako stejnojmenná kniha a postava, neboť se dostatečně nedrží originálu. Myslím, že by se pan soudce asi podivil, co dělají s původními díly v Hollywoodu. 

Winnetou - Der Mytos Lebt, tedy mýtus žije, je odvážným tvrzením už v popisu. Winnetou už má desítky let svou nejlepší dobu za sebou a podle reakcí klíčového publika, dnešních dětí, jim nemá odvážný indián a naivní greenhorn co nabídnout. Ačkoli se Česká Televize snaží, oživit se legendu nepodařilo. A teď se o to pokusí remake. Zaměřit se bude muset, a také se podle trailerů zaměří, spíše na nostalgii pamětníků. I proto nejde o kinofilm, ale o tři televizní filmy Winnetou a Old Shatterhand, Winnetou a poklad na Stříbrném jezeře a Winnetouova smrt, produkovanými společně s RTL.

Ač o tom soud pochybuje, důvodů k slzení bude dost. Naprostým základem je sice zmodernizovaný, ale přesto naprosto úchvatně nezaměnitelný hudební doprovod. Ze základních kamenů toho zbylo také dost. Zazní nezaměnitelné: Můj bratře, Winnetou, můj bratře při řezání do rukou u uzavření pokrevního bratrství, nebude chybět ani padouch Santers, kterého překvapivě hraje originální herec ze šedesátých let.

Oba představitelé hlavních rolí už jsou po smrti, zatímco Pierra Brice zdatně nahradil Albánec Nik Xhelilaj (32), jak dopadne Wotan Wilke Moehring (48), kterého si možná vzpomenete z Místo činu a jenž toho s Lexem Barkerem má společného pramálo, je ve hvězdách. Nakonec stejně jako úspěch filmů. 

Na závěry si počkáme do Vánočních svátků, kdy série začne. Počkáme si i na to, zda se některá z českých televizí odváží filmy přinést i k nám, kde jsou legendou a převezme na sebe nelehký úkol, nahradit sametové hlasy pana Fišera a Ráži.

Aktualizace 21.ledna 2017

Jaké nadšení ve mě probudilo, že Česká televize na nic nečekala ani nemohu vyjádřit, jsem rád, že přináší podobná aleternativní díla vedle skvělých severských detektivek. 

Nadšení pokračovalo i po prvních minutách. V rámci spěchu s uvedením sice nebyl dabing přidanou hodnotou jako u originálu, ale neurazil mě a především neodradil, ačkoli jsem se toho obával. 

První díl ušel, zbytek byl absolutní propadák, jako každý remake Vinetua

Ani film samotný nebyl urážkou, ale moderně natočeným dílem. Překrásný Vinetou nedělal mistrovi Briceovi ostudu a byl mu v některých záběrech tak podobný, až mrazilo, snad ho svou naturálností místy až překonával. Zato milovaný greenhorn podle mého soudu nesahal po kotníky ani knize a už vůbec ne panu Barkerovi.

A pak přišel Poklad na stříbrném jezeře. Neuvěřitelná slátanina, nudná a otravná, jenž z knihy nepřevzala vůbec nic. Vrcholem byl třetí díl, nebylo nic, co mohlo sérii zachránit.

Celkové hodnocení je absolutní propadák s nevýraznými hereckými výkony, kde byl zapamatovatelný snad jedině Nik Xhelilaj jako nádherný, věčně vypracované tělo ukazující, Winnetou. Nechcete-li polykat pachuť, podívejte jen na první díl, jenž neurazí. 

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce