Proč miluju Windows Phone a dnes už téměř nenávidím Symbian

05. 02. 2013

Úvodem se sluší poznamenat, že všechny následující řádky jsou osobním zamyšlením a pocity nadšence pro mobilní komunikace, vývoj aplikací, mobilní operační systémy a samozřejmě Nokia. Článek vzešel ze žhavé diskuze, která se neočekávaně na téma porovnání systémů v Nokia telefonech rozhořela a rozdělila redakci myNokia.cz na dva téměř nesmiřitelné tábory.

Pohodlně se usaďte, protože tohle zamyšlení bude dlouhé, burcující a můj krk se octne na pranýři.

Kdo jsem a jak šly mé kroky

Pod nickem Matkal publikuji na nadšeneckých stránkách myNokia.cz od jejich vzniku. Mobilní telefony jsou mým životem od dob, kdy ještě Nokia nestála na špičce peletonu, přesto už tehdy patřila mezi průkopníky a pracovala na pohádkovém úspěchu následujícího desetiletí.

Jako mobilní novic jsem hrdě užíval přenosnou NMT Nokia 150, kdy mě každý příchozí hovor s Eurotelem stál 7Kč a tak jsem byl radši, když mi nikdo nevolal :-) To byla skutečná cihla, ne Lumia 920, jak ji mnoho mladých dnes tituluje.

Následovala pokroková Nokia 2110, dodnes moje velká láska, a protože jsem se v dobách dřevních věnoval prodeji služeb i telefonů, neminul mě vlastně téměř žádný další model.

Už tehdy mi však učarovaly mobilní služby. Nokia Communicator 9000i se stal mým osudem, následován všemi modely otevíracích, chytrých a obrovských přístrojů, které Nokia řadily na absolutní špičku.

Založil jsem web a fórum Klub komunikátor, který je dnes transformován do tohoto webu myNokia.cz

Symbian

Od komunikátoru 9110 se systémem EPOC byl obrovským skokem první transformovaný Symbian, později roztříštěný do verzí S60, S80 a S90 a dalších okrajových větví. Za připomenutí stojí především dotykový převratný systém S90 v Nokia 7710, jenž dávno před iPhone ukazoval, jak jednou budou mobily vypadat a který se neuchytil, ačkoli byl podle mého názoru nejlepším Symbianem všech dob.

Tlak na sjednocení naopak přinesl jeho zánik, stejně jako později S80 v komunikátorech, přežil jen S60 nasazený do běžných mobilů i Nokia E90.

Kolik jsem se nalamentoval nad jeho hloupostí a nestabilitou! Přinesl ale pokrok, nové funkce a první aplikace.

Zažil jsem vzestup i pád tohoto operačního systému, burcoval jsem na poplach před více než rokem, kdy byl oznámen jeho konec. Nástup Windows Phone byl pro mě, stejně jako pro vás, nechtěný, nepochopitelný.

Windows Phone

Nerad jsem loučil s EPOCem, později Symbianem S80, ale vždy jsem si přivyknul a v každém novém systému našel něco nového, proč ho obdivovat.

Nikdy se mi ale nestalo, abych už po krátké době začal předchozí systém zatracovat, postupně až nesnášet. To přišlo poprvé s odchodem Symbian Belle. Když dnes beru do rukou kterýkoli z posledních modelů, dělám to nerad a s nechutí.

Že jsou to silná slova? Asi ano, ani mě by ještě nedávno nenapadlo, že tomu tak bude.

Důvodem je Windows Phone. Můžeme vést nekonečné debaty o jeho ošklivosti, kostičkách a plýtvání místem na displeji, ale jedno se mu upřít nedá.

Funguje. Funguje skvěle. Funguje jako žádný jiný operační systém.

Je jednoznačně nejrychlejším a nejstabilnějším systémem na trhu v roce 2013 a v porovnáním s ním se mi jako uživateli otevřely oči abych pochopil, jak hodně byl Symbian špatný.

Souboj s jasným koncem

Stabilita:

Symbian vždy byl a je nestabilní. Ve všech vývojových fázích nikdy nedosáhl plynulosti, spolehlivosti a rychlosti. Na vině bylo pomalé jádro systému nasazené na podhodnocený hardware. Nízká spotřeba energie byla vždy spojována s nenáročností systému, ve skutečnosti by Symbian rád polykal 1Ghz procesory jako Android a pak by běžel přijatelně jako současná verze Belle FP2.

Oproti tomu WP nevykazuje nikdy náznak zadrhnutí ani na Lumia 610 s malou operační pamětí, chová se konzistetně na všech zařízeních. Nikdy nemrzne, restart je tak vzácnou událostí, že nevěříte svým očím když nastane a bez vyjímky ho způsobí jen aplikace třetí strany. Nikdy se na nic nečeká, mobil vždy vykoná to, co od něj uživatel očekává.

Telefonování

Základ každého mobilního zařízení. Nezapomenu Symbianu nikdy na hovory, kdy jsem marně tisknul tlačítko přijetí hovoru, přístroj nereagoval, mnohokrát zamrznul a restartoval se. Nikdy neodpustím marné pokusy vytočit hovor z telefonního seznamu, neochotu naleznout kontakt a následný restart. Nikdy nezapomenu na hodiny strávené opravami poškozeného seznamu po synchronizaci nebo náhlé zmizení všech kontaktů.

WP telefonují vždy, ještě nikdy jsem za rok a půl užívání neměl problém s hovorem, vyhledáváním nebo správou telefonního seznamu.

Internet

Připojení k internetu je dnes klíčovou službou smartphones. Hodnotit webový prohlížeč v Symbianu mi vhání slzy do očí. Vzpomínám si, jak byl u nedotykové verze Symbian 3rd považován za pokrokový, od té doby však zůstal v podstatě stejný. Neohrabaný, zasekávající se při načítání, sice s podporou flash, ale pokud byl na stránce takový objekt, okamžitě bylo scrolování nemožné. Ani Opera, kterou ti moudřejší nahrazovali vestavěný šunt, nebyla o moc lepší, z nedostatku výkonu mobilu byla ráda, že je ráda.

Internet Explorer ve Windows Phone je skutečným prohlížečem, plně srovnatelným s PC verzí. Je bleskurychlý, zobrazuje stránky přesně tak, jak vypadají a jak očekáváte. Teprve v něm přestanete váhat, zda stránky otevřít ihned, nebo vyčkat až domů na počítač.

Sociální sítě

Na Symbianu v podstatě neexistují. Nulová provázanost sítí se systémem, nepochopitelně trapná aplikace Sociální sítě, která tolika lidem nefungovala, že ji sama Nokia přestala rozvíjet. Chat Facebooku v podstatě neexistuje dodnes, doinstalované programy jsou téměř nepoužitelné a nespočítám, kolikrát jsem odpovídal na dotaz, proč se chat nechce po instalaci připojit, bylo to ale mnoho stovek reklamací. Nezapomenu na horory, kdy jsem v zahraničí zkoušel Skype z mobilu, Symbian se doslova vařil, hovor vypadával a vedle mě seděl kamarád s iPhone, který volal přes EDGE!

Jestli v něčem WP exceluje, pak jsou to sociální sítě. Kontakty FB automaticky v adresáři, vyhledávání v obrázcích přátel, novinky Twitteru, LinkeIn, Facebooku přímo ve streamu nebo řazené podle osob. Chat, který je stále online a přesto nevybíjí baterii. WhatsApp dokonale nahrazuje SMS a šetří útratu, ve Windows Phone 8 stejně dokonale integrovaný Skype s neskutečnou studiovou kvalitou hovoru, kterou musíte slyšet, aby jste pochopili.

Multitasking

Modla. Jinak ho nazvat ani nelze. Pravdou je, že Symbian je posledním systémem, který má skutečný a plný multitasking, tedy v souběhu pracuje několik aplikací najednou. Víte proč je poslední? Protože je úplně k ničemu. Moderní operační systémy si totiž umí poradit jinak, aplikace uspávají a znovu propouzejí jen tehdy, když je uživatel potřebuje. Došel k tomu z části i Android, ačkoli to nikde příliš nevykládá.

WP nabízí přesně to, co chci. Aby mi na pozadí běžely všechny online služby Skype, WhatsApp, Viber, Facebook a přitom je mobil zobrazuje až když je potřebuji. Vše řeší vzdálený server. Skype se tváří online, ale spí do okamžiku, než je vzbuzen příchozím hovorem. Nechat Skype běžet na Symbianu znamená, že je mobil velmi špatně použitelný, zpomalí se a je do několika hodin vybitý.

Vivat řešení Apple, od kterého se ostatní poučili.

Navigace

Nokia navigace je nejúspěšnější na světě, počtem instalací je nejrozšířenější a kvalitou patří mezi tři nejlepší. Používat ji v Symbianu však bylo utrpení. Nikdy bych nechtěl počítat desítky hodin, které naše redakce strávila radami nad nefungujícím vyhledáváním pozice, samovolným připojováním, problémy s instalací map, a mnoho a mnoho dalších. Nikdy nezapomenu na neochotu pracovat s neotřesitelnou pravidelností právě v okamžiku, kdy jsem ji nejvíce potřeboval.

Nokia Autem ve Windows Phone je ozdobou mobilního zařízení, dnes spolupracuje se zájmovými body, sama si stáhne mapové podklady a především funguje vždy podle potřeby do deseti vteřin.

Přizpůsobitelnost

Další modla. Co to je přizpůsobitelnost, kterou každý omílá v souboji Symbianu a WP? Nikdo tuto prazvláštní funkci přesně ještě nepojmenoval. Jde o obrázek dítěte nebo pejska na ploše telefonu? Nebo o ikony v menu, které mohou být proměnlivě barevné? Ve skutečnosti je Symbian po iPhone nejméně přizpůsobitelným systémem na trhu. Nelze s ním totiž dělat téměř nic! Existuje několik více či méně použitelných widgetů, které ale po chvilce zkoumání vypne většina uživatelů, protože plýtvají baterku a data.

A teď mě trhejte, jsem zvědav.

Ve WP je startovní obrazovka nastavitelná s dynamickou obměnou obrázku z Galerie, Facebooku nebo překrásnými generovanými tapetami z Bing. Signalizuje ušlé hovory, přijaté maily a SMS a ve WP8 dokonce nastavitelně libovolné jiné informace. Domácí obrazovka pravda neumožňuje zobrazovat miláčka na fotce, ale to proto, že KAŽDÁ dlaždice je aktivní. Na ploše rotují oblíbené obrázky ve dvou nastavitelných velikostech. Každá dlaždice zobrazuje statusy z Facebooku, přijaté maily, zprávy, kalendář, informuje o novinkách. Většina z nich se animuje, aby nabídla více informací.

Animace nekončí ani v menu, v každém hubu jsou aktivní informace na dlaždicích, v Galerii jsou pozadím fotografie, v XBOX centru hry, v Marketplace nejzajímavější aplikace. Celý systém vypadá na první pohled stroze, po týdnu si ale uvědomíte, že se v něm neustále něco děje, je živý a atraktivní.

Marketplace versus Nokia Ovi Store

Nikdy jsem větší bastl než Nokia Store v telefonu neviděl. Do posledních kusů prodaných 808 Pure View Obchod nefunguje jak má, nerozeznává správně aplikace pro konkrétní modely, neustále obtěžuje s přihlašováním, spouští se dlouhé desítky vteřin. Každý den odpovídáme na dotazy, proč se nelze připojit, s každou další aktualizací někomu něco v Obchodě nefunguje. Často zůstává vysvícené tlačítko Stáhnout a nikdo neví proč. Vyhledávání je po několika letech pro zlost, dvakrát po sobě snad nenajde stejný výsledek, často nenajde nic!

Stahovat aplikace z Marketplace je neuvěřitelné zábavné, vyhledávání jede na 100%, kategorie jsou přehledné, vždy vše funguje. Nabídka ještě zřejmě není dostačující, ale to se mění každým dnem, kde celosvětově přibývají stovky aplikací, nicméně ani nabídka pro Symbian nebyla nikdy oslňující. Každou aplikaci lze před nákupem zkušebně nainstalovat a vyzkoušet, většina je plně funkčních doplněná reklamou nebo placená verze existuje jen jako podpora vývojáři. Je pravda, že když už je něco placené, pak to není levné.

Hry a zábava

Pro Symbian je nabídka her přibližně vyrovnaná s Windows Phone. Nicméně díky nízkému rozlišení a především výkonu se nemohla nikdy dostatečně rozrůst, zatímco s příchodem Windows Phone 8 se hernímu centru XBOX live blýská na nejlepší časy, má šanci se ve spojení s domácí konzolí stát hlavní herní platformou. Pomocí her XBOX sdílíte výsledky s kamarády, každý má nastaveného svého animovaného avatara, kterého si může denně převlékat a vybavovat podle nálady. O samotném hraní není třeba mluvit, platí pro něj to, co pro celý systém. Prostě funguje.

Za zmínku stojí i video. Symbian přehrává více formátů, některé modely navíc disponují výstupem HDMI. To je moc fajn a bavilo mě to. Díky kvalitě displejů a rozlišení však přehrávání nebylo zdaleka tak zábavné, jako na WP, kde je lahodou sledovat youtube v HD rozlišení, film nebo stream.

V neposlední řadě patří k zábavě hudba. Práce s hudbou na WP není tak pohodlná jako u Symbianu, nemožnost posunovat skladby v přehrávači jinak, než šipkami přetáčení ergonomii zrovna neprospívá a především přesun skladeb u WP7 pomocí Zune je pro běžného uživatele utrpením. Opět je tu ale WP8, kde je přístup do zařízení přes kabel a hudbu si lze libovolně přesunovat bez Zune.

Fotografování a video

Symbian telefony jsou známé jako vzory kvalitní optiky, focení a nahrávání HD videa. Pokud vynecháme referenční 808 Pure View, pořád je tu N97 a N8, na které budeme vzpomínat se slzou v oku. WP mají v tomto ještě mnoho rezerv, ale Nokia dost důrazně pracuje na tom, aby tuto pověst neztratila, i když modely 800/900 byly podle mě propadáky. Je tu však Lumia 920, která je aktuálně zejména v noci nejlepším fotomobilem na planetě a do Barcelony se za měsíc chystá další velké překvapení.

Srovnání focení je proto trochu irelevantní, nejde tolik o záležitost systému. Symbian je v každém případě jasným vítězem.

Zálohování a synchronizace

Pojem pro Symbian v podstatě neznámý. Ačkoli v posledních letech Nokia vyvinula mnoho snahy, zejména synchronizace nikdy nefungovala jak měla, uživatelé ji neuměli používat a když přišli o mobil, většina z nich byla bez dat.

U WP pouhým zadáním uživatelského účtu je nový mobil sesynchronizovaný a k nepoznání od původního během několika minut. WP8 dokonce zálohují veškeré SMS i aplikace a po reinstalaci je znovu vrátí do přístroje.

Veškeré fotografie se automaticky synchronizují na internet, odkud dál mohou putovat přes SkyDrive do libovolného počítače.

To vše bez jediné uživatelovy interakce.

Platforma jako ekosystém

Symbian ani Meego nemohlo nikdy dosáhnout úspěchu jako ekosystém. Symbian byl nereformovatelný a MeeGo nastupovalo v době, když už pro novou platformu, která by dokázala obsadit počítače, tablety i mobily, nebylo místo, navíc Nokia v době jeho nástupu už neměla síly prosadit svůj systém proti všem jako to dokázal o pár let před tím Apple.

Windows jsou ikonou. Nenávist, kterou mu někteří uživatelé projevují, je podle mě jen setrvačnost. Microsoft je dnes nejdynamičtější společnost na trhu, skutečným tahounem změn. Windows 8 si Microsoft prosadí silou za každou cenu, navíc pro tablety jde o pohádkový systém, jemuž zkostnatělý iPad nemůže dlouho konkurovat. Cloudové služby SkyDrive a herní centrum XBOX jsou nejsilnějšími na trhu a zanedlouho je bude používat každý.

To vše jsou důvody, proč Nokia vsadila na správného a hlavně jediného možného koně v závodě. Ztráta nezávislosti za to rozhodně stála.

Konec Symbianu i mojí trpělivosti

Symbian byl kdysi jedničkou, obsadil trh, který neexistoval a stal se nejrozšířenějším. Ve skutečnosti mu ale z důvodu neexistující konkurence odpouštěli uživatelé neduhy, které dnes považují za nepřijatelné. Musel svoji tržní pozici ztratit ihned po tom, kdy se objevila možnost úniku a také se to okamžitě stalo.

Úspěch Androidu ve skutečnosti není vůbec zapříčiněn jeho kvalitami, ale nekvalitou Symbianu, kdyby byl kvalitní, nikdy by ho Nokia dobrovolně neopustila a nechala si vyrazit trumf z ruky. Přiznáním porážky byl vývoj Maemo/Meego, kdy sama Nokia věděla, že budoucnost Symbianu je nedostatečná.

Windows Phone má i ve své druhé verzi označené WP8 ještě mnoho nedostatků, některé z nich jsou těžko odpustitelné, ale přesto je dobrou volbou a není jen důstojným nástupcem Symbianu, ale válcuje ho i přes desítky chybějících funkcí na plné čáře.

 

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce