Samsung se omluvou umí postavit čelem k vybuchujícímu Note 7, narozdíl od Microsoftu

07. 11. 2016

Vybuchující prémiový model Galaxy Note 7 Samsungu nadělal obrovské škody. Ale asi není náhodou, že se z průšvihu poučil a zakončuje aféru omluvou a sypáním popela na hlavu. Škodolibé milovníky jiných značek skandál zahřál u srdce. Jenže vše je o přístupu k problému. Proč něco takového neumí i Microsoft? 

Samsung bojoval s hořícím Galaxy Note 7 do posledních sil až zjistil, že veškeré řešení jen rozmazává problém do obludných rozměrů a výrobu prostě za obrovských ztrát ukončil. Akcie vzaly volný pád ke dnu a výrobce už jen hasí škody. Nicméně aféra okamžitě utichla a model, který už by se stejně nikdy dobře neprodával, tiše zapadne v zapomnění. Samsung mezi škody připočítá i marketingové náklady na zpět získání důvěry, jako je Galaxy S7 EDGE + další Samsung zdarma. Jako závěrečnou tečku zveřejnil YH Eom, Prezident a CEO Samsungu otevřený dopis, v němž si posypal hlavu popelem a to ne tiše, ale pěkně nahlas tiskové zprávě zaslané všem novinářům.

Možná bychom mohli vzpomenout podobnou aféru u Apple, kdy AnteneGate rozpoutala průšvih s nedostatečným signálem telefonů iPhone 4. Steve Jobs tehdy vystoupil, omluvil se a navrhul všem vrácení peněz nebo pouzdro, které interference na anténách odstranily. 

A pak je tu ještě jeden výrobce. Microsoft. Dopouští se největších přešlapů už několik let. Tak obrovských, že zničil největšího výrobce mobilů Nokia, pak ho za drobné odkoupil, aby ho totálně dorazil a daroval zpět do Finska. To ale není největší prohřešek. Windows jsou od verze 7 propadákem. Windows 8 se nikomu nelíbily a ještě nefungovaly a čekali jsme rok na W8.1, než se umoudřily, Windows 10 se za dva roky prostě neumoudřily. Na telefonech je situace zoufalá dodnes, Windows 10 Mobile jsou druhým rokem nejméně stabilním software na trhu, vedoucím k největšímu poklesu poptávky, jakou pamatuji jen z dob ukončení Symbianu na Nokia.

A postoj Microsoftu? Neměnný a naprosto odlišný od konkurence. Přes všechna prohlášení CEO Satya Nadelly o novém a lepším Microsoftu se z Redmondu ozývají jen nafoukané hlášky o nejlepším Windows 10 všech dob, který ale vůbec nikomu nefunguje podle představ výrobce. A výsledek? Mobily za rok nebudou existovat, mobilní systém bude paběrkovat na zbylých kusech Lumií. Omluva? Neexistuje. Lidé utíkají a nechávají za sebou zmařené investice do telefonů i aplikací. 

Moje osobní tragédie je, že Windows miluji. Moc se mi líbí na mobilu i v počítači a nic jiného se mi nelíbí ani vzdáleně. Děsím se okamžiku, kdy se objeví systém, který může Windows nahradit. Například Andromeda složená z Chrome a Androidu. Pak totiž podle mě uvidíme vůbec největší pád IT giganta za posledních 50 let. Větší a strmnější, než u Nokia, která je zatím TOP propadákem.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce