Zemřel mi idol, Marie Fredriksson byla symbolem boje s osudem, který ale nevyhrála

10. 12. 2019

Nikoho nepotěšilo, když letos zemřel Karel Gott, ale fanoušci se utěšovali jeho naplněným životem. Dnes je černý den pro jinou generaci, která může najít útěchu leda v legendárních nahrávkách Roxette. 

Zemřela Mařenka. Generace Y možná ani neví, o koho jde, její písničky ale slyší, aniž by o tom věděla. Bez Marie Fredriksson a Roxette by film Pretty Woman nebyl legendou, kterou si pouštíme každé Vánoce a hudba mojí generace by se vyvíjela jinak. 

Mařenka asistovala mému dospívání, zpívala u mého prvního sexu a byla také prvním interpretem, kterého jsem slyšel na živo s mojí budoucí ženou na legendárním, dvakrát vyprodaném, koncertě v Praze. Když později onemocněla a sešla z očí, stále jsem ji sledoval během boje s mozkovým nádorem, který nakonec zdánlivě vyhrála a radoval jsem se s ní, když se jako Fénix z popela vrátila po dlouhých deseti letech na pódia. 

Poslední song: It Just Happens - 2016

Všichni jsme viděli, že to bylo draze vykoupené vítězství nad zákeřnou chorobou, žádná písnička už nezněla jako dřív. Přesto jsme všichni vykoupili nové koncertní turné v roce 2009 a zpívali s ní, a často i za ní, oblíbené songy. Stín energií překypující ženy nikoho neurážel. 

Chemoterapie a další léčba si však vyžádala hrozivou daň, která se viditelně podepisovala na životní vitalitě, sametový hlas slábnul. Mařenka chodila jen silou vůle, na jedno oko téměř oslepla. 

Až uprostřed největšího světového koncertního turné roku 2016 v jihoafrickém Cape Town v Grand Arena Grand West síla došla. Mařenka dovedená maršály na pódium odzpívala své poslední písně sedící, opírající se o hůlku a za velké asistence diváků. Lékaři následně uprostřed turné nařídili konec její kariéry. Slzy deroucí se do očí jsem komentoval v rozlučkovém článku. 

Každému bylo jasné, že postupně oslepená hvězda před sebou nemá šťastný důchod, ale boj o každý rok navíc. Dobojovala včera večer, 9. prosince 2019 v 61 letech. A já, s očima plných slz, sestavuji její, a mého mládí, nekrolog. V hlavě mám spoustu vzpomínek, ale nechám si je jen pro sebe. 

Mařenko, nechala jsi hlubokou rýhu v našich životech a pro Tebe nejvíc platí, že budeš NAVŽDY ŽÍT v našich srdcích, nikdy tě nenecháme upadnout do zapomnění a modlíme se za tebe, aby jsi svým fenomenálním hlasem těšila všechny nebeské anděly. 

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce