Poslední koncert Roxette, budete brečet, větší vůli po životě už asi neuvidíte

01. 11. 2016

Marie Fredriksson (57 ) a Per Gesle (57), dva mé dětské idoly, moji bozi z Roxette, ukončili letos definitivně svou kariéru po prudkém zhoršení zdravotního stavu Marie. Ta se pro mě stala ztělesněním vůle žít, nikdy se nevzdávat a narozdíl od jiných se s nemocí netajit a postavit se před publikum i v nejhoších časech. 

Sledovat koncerty Roxette v roce 2015 a 2016 pro mě bylo, a stále je, doslova utrpením. Ze zvučných písní zbyly jen trosky, které z větší části musí odzpívat publikum. Bohužel to není stářím, oběma jim ještě není ani šedesát, ale prudce se zhoršujícím stavem Marie.

Koncerty přesto byly beznadějně vyprodané, všichni zpívali jako o život se slzami v očích, sledujíc marnou snahu zpěvačky, kterou museli na pódium usadit a opřít o stříbrnou hůlku. Nikomu to ale nevadilo, nikdo se nezlobil za skřehotavý hlas, který nám dlouhá léta zpíval o lásce a životě. 

Mizející síly byly zřetelné už na posledním koncertu v Praze, kde jsem viděl na vlastní oči, že vítězství na nádorem mozku bylo vykoupené strašlivými následky léčby a neskončí happyendem. Přesto byl večer ještě stejným zážitkem, jako před dvaceti lety, kdy jsem je viděl ve Sportovní hale poprvé naživo. 

I must have been love, Sofie, Bulharsko z roku 2015.

Marie se však, téměř slepá na jedno oko a postupně téměř nechodící, nemínila vzdát až do úplného konce, který přišel uprostřed mega turné XXX show, v Grand Arena Grand West v Cape Town, Jižní Africe 8. února 2016. Po něm řekli lékaři definitivně dost. Ani nemuseli, viděli to všichni. Dnes už nechodí vůbec a ačkoli na Facebooku poslala v květnu krátké poděkování za přání k narozeninám plné života, všichni už budeme čekat jen špatné zprávy. 

Očekávání nejhoršího nám zpříjemní poslední deska Good Karma, která vyšla 3.června 2016. Zařadím si tenhle článek do své Galerie štěstí, ačkoli mám slzy v očích pokaždé, když vidím záznamy vystoupení. Je pro mě totiž zdviženým prstem, abych nikdy nevzdával nic, co není ztracené. 

Aktualizace 10.12.2019

Mařenka se nakonec dožila jen 61 let, s nemocí bojovala dlouhých 20 let. Marie Fredriksson zemřela večer 9. prosince 2019 na následky léčby mozkového nádoru. Česká média den po té ochromila tragická střelba v ostravské nemocnici a proto se odchod švédské legendy dostal značně do pozadí. Děkuji snad jen rádiu City, které hrálo skladby Roxette dlouho do noci na přání posluchačů.

Myslím, že jsem se s takovou vůlí, která byla vidět v posledním roce koncertování, ještě nikdy nesetkal a budu si ji už napořád připomínat.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce