Top Gun Maverick je splněný sen fanouška prvního dílu, film roku 2022

26. 05. 2022

Víte jak to chodí, když se na něco příliš těšíte, má to malou šanci uspokojit. Na Mavericka jsem se těšil tak, jako na žádný film za deset let. A on mě v tom nenechal, je tak snový, že má na ČSFD 90%. 

Prodlužovaná předehra

Maverick si s námi pohrával dva a půl roku a já už psal, že umírám nedočkavostí. Nejdříve měl být hotový už koncem roku 2019, ale byl odložen kvůli náročným scénám a střihu leteckých soubojů. A z avizované premiéry v květnu 2020 sešlo, jako u mnoha filmů, díky Covidu.

Pak byl ale odložen ještě dvakrát, protože filmové studio nemínilo promarnit svůj kasovní trhák malou návštěvností. Až po shlédnutí jsem pochopil proč. Tohle si zasloužilo plnou pozornost a prostor v kinech, kde se diváci nebojí chřipičky. 

Splněný vlhký sen

Hodnocení vytvoříme snadno. Vezmeme téměř beze změny původný romantický příběh s plytkým dějem z 80 tých let, do mixéru přidáme půlitr slz, technologie 21 století, záběry vysportovaného Cruise skutečně létajícího v nejnovějších F-18, perfektní nostalgický střih, flashbacky do nejlepších scén prvního dílu a nakonec fenomenální leteckou bitvu, ve které jste si jisti, že Maverick zahyne a on . .  (spojler? Ne, kupte si lístek :-) ).

Vyjde neskutečně vybalancovaný film, bez zbytečného patosu, s ostrým střihem (až byste snad ocenili pomalejší) a návratem některých postav (děkuju za návštěvu Vala Kilmera), který je nutné vidět na obřím plátně IMAX s nejlepším možným ozvučením. A kdo miluje první díl, nechť laskavě přibalí kapesníčky :-).

Top Gun Maverick je skvěle vybalancovaný film pro pamětníky prvního dílu i pro mladé. 

Mistrovský Top Gun Maverick

Mistrovské dílo dá minulé generaci naprosto vše, co čekala, ale osloví i mladší, pro které nahá těla v prvním dílu a drastická smrt Guse nic neznamená. Kubíček na to, že se mu to moc líbilo a já byl rád, že jsem to viděl zrovna s ním, v Gold Class, ve kterém ještě nebyl. A sežral jsem největší bednu nenáviděného popcornu :-)

Odkazy, spíše pro mě :-D

Soundtrack snů, který přesně vystihnul zremixované verze jedničky.

Nová průvodní píseň od Lady Gaga, na kterou se nakonec moc nedostalo, jen v titulkách, je božská, ale na původní Berlin nemá. 

A pak hlavně těsně před premiérou nejúchvatnější nejdelší trailer, poslední trailer, a předchozí mixy

Atmosféru vystihuje dokonale remix od Margaglia.

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce